Thursday , November 21 2019
Home / bulgaria / Два бизнес гиганта проучват да да купят ли БТК

Два бизнес гиганта проучват да да купят ли БТКДва глобални фонда – BC Partners, Providence Equity и в момента правят детайлно проучване на БТК и реално един от тях може да е следващият собственик на телекома, съобщава "Капитал" като се позовава на няколко свои източника.

По информация на изданието общо около 10 финансови инвеститора са проявили интерес към дружеството, но лятото продавачите са получили само три първоначални оферти, като едната не е посрещнала изискванията.

И двата кандидата имат опит в телекомуникационния сектор и са сред най-големите фондове за дялови инвестиции, отбелязва изданието с уговорката, че ако се стигне до сделка, телекомът отново ще е собственост на финансов инвеститор, а не на глобална телеком група.

Базираният в Лондон фонд BC Partners наддава чрез регионалния си кабелен и телевизионен оператор United Group. Той работи основно в държавите от Западните Балкани, най-вече в Сърбия, като в началото на XXI в. започва да изкупува активи там като операторите SBB, Telemach Slovenia and Telemach BiH, които обединява в обща група.

Providence Equity e базиран в щата Ню Йорк фонд с фокус върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информацииннии Сред капиталовложенията му са фирми като AutoTrader.com Group, Blackboard Inc., eircom, Hulu, Kabel Deutschland, MLS Media, NEW Asurion, Bluestone Television, Newport Television, Univision, VoiceStream (сегашнат на терт мет .

Ако бъде завършена успешно, продажбата ще доведе шестия поред собственик на най-големия бълга мот Последната засега сделка стана факт през 2016 г., когато операторът беше продаден на търр та тат кати В транзакция за 330 млн. евро собственик стана консорциум, воден от Спас Русев с 46% като дялове имат още самата VTB българските й мениджъри братята Милен и Георги Велчеви и други стари кредитори. VTB осигури и огромната част от финансирането чрез заем. Тогава продажбата беше оспорвана от руснака Дмитрий Косарев, според когото търгът е бил нагласен иин Той претендираше, че чрез придобити от него компании по веригата на собствеността на БТК той индие тен През юли лондонски съд отхвърли една от претенциите му, което улеснява продажбата на БТК.


Source link