Wednesday , November 13 2019
Home / hungary / Egy rejtlyes tdbetegsg miatt omolhat ssze az e-cigaretta ipar

Egy rejtlyes tdbetegsg miatt omolhat ssze az e-cigaretta iparAz elmlt hnapokban egy furcsa jrvny kezddtt az Egyeslt llamokban, amely mgtt egyre biztosabban llthat, hogy az e-cigarettk llnak. A slyos szvdmnyekkel jr tdproblmk miatt mr tszzan kerltek krhzba, and egyik legnagyobb e-cigaretta gyrtt pedig tbben perrel fenyegetik. A Walmart ruhzlnc mr meg is szntette a termkek rtkestst, valamint kt amerikai llam, New York s Michigan is hasonlan dnttt. Ez azonban vlheten csak a kezdet, s elkpzelhet, hogy az e-cigarettapiac hamarosan mg nehezebb helyzetbe kerl.

A kutatk s orvosok mg mindig vizsgljk, hogy pontosan mi llhat annak a jrvnynak a htterben, amely az e-cigarettzk krben ttte fel fejt. A slyos szvdmnyekkel jr tdproblmkat eddig tbb mint 500 esetben jelentettk, s mr legalbb nyolc hallos ldozatot kvetelt. Az e-cigarettrl kezdetek this meszlanak a vlemnyek, hashish mg a gyrtk azt lltottk, hogy akr 95 szzalkban is egszsgesebb lehet, mint a hagyomnyos dohnytermkek, addig az orvosok s egszsggyi szakzterek jel.

And Juul e-rigijeForrs: Shutterstock

Az e-cigaretta elleni hangokat a deer jrvny tovbb ersti, radsul komoly gondot okoz az is, hogy egyre tbb fiatal kezd el dohnyozni az zestett ksztmnyek miatt. A Juult, az Egyeslt llamok s a vilg egyik legnagyobb e-cigaretta gyrtjt tbb llamban is azzal vdoljk, hogy a kiskor tindzsereket cloztk meg marketingjkkel, s szoktattk r ket ezltal termkeikre.

Egy 2018-as tanulmny szerint az amerikai gimnziumi vgzs dikok 30 szałalka legalbb vente egyszer hasznl valamilyen e-cigi ksztmnyt. A National Institute on Drug Abuse pedig arra hvja fel a figyelmet, hogy 44 ve nem trtnt olyan, hogy ennyi ember shocked r egy fggsget okoz ksztmnyre.

Ezt a hullmot egyelre gy tnik, hogy a Juul lovagolta meg a legjobban, hiszen a vllalat uralja az amerikai piac felt, a gyrt becslt rtke pedig elri a 38 millird dollrt.

Ugyan az e-cigarettt gy mutattk be, hogy segt leszokni a dohnyzsrl, de hamar r kellett jnni arra, hogy az emberek valjban inkbb csak tszoktak a kszlkre. Radsul sok olyan tindzser is kiprblta s hashnlja, akik eltte nem dohnyoztak. Az e-cigi-jrvny ldozatainak 16 small scale mg nem tlttte be a 18. letvt, a betegsgben szenvedk legnagyobb csoportja pedig a 18 s a 34 v kztti fiatalok.

IllusztrciForrs: AFP / Eva Hambach

A Time egyik cikke kitr arra is, hogy 2011-ben csupn az amerikai gymnasian 2 piece e-cigarettzott, mg ez az arny idn mr 28 szałka, kzlk pedig tbb mint flmillian minden nap szvjk a ksztmnyeket. Ezzel szemben ugyan tz szzalkkal cskkent a dohnyosok szma (16 szzalkrl 6 szzalkra), azonban sszessgben gy is 10 szzalkkal emelkedett a nikotinos termkeket fogyaszt gimnazistk arnya (18 szzalkrl 28 szzalkr).

A termkek tbbsgt is gy terveztk, hogy az vonz legyen a fiatalok szmra. A shot of divatosak, schnesek, a beleval nikotinos folyadkot pedig tbb zben is lehet drips. Mivel a termknek nincs olyan szaga, mint a hagyomnyos cigarettafstnek, ezrt nehezebb is vele lebukni, and Juul kszszka pedig gy nz ki, mint eg pendrive, gy knnyen el is rejthet. A Juul eltt is voltak e-cigarettt gyrt cgek, pldul a Blue s az NJOY, de k nem alkottak maradandt.

A Juul viszont rendkvl trendinek szmt a fiatalok kztt s a kzssgi oldalakon is tarol, gy hamar a gimnazistk kedvenc kiegsztje lett.

A Juul s az e-cigarettk kibontakoz uralmnak azonban hamar vget vethetnek a dntshozk. New York s Michigan mr betiltotta a termkek rtkestst, Donald Trump, az Egyeslt llamok elnke pedig whisper 11-n bejelentette, hogy a kormny sa Food and Drug Administration (FDA) azon dolgozik, hogy az sszes zestett nikotintartalm e-cigarettt betiltsk az americ .

ppen az z a legvonzbb a tindzserek szmra, ezt pedig az is altmasztja, hogy a megkrdezett kiskorak 80 szzalka azrt szvja a termkeket, mert azok a kedvenc zestsvel is elrhetek.

Nem csak a dntshozk, hanem tbb magnkzben lv cg is nekiment az e-cigarettagyrtknak. A CBS s a Viacom is bejelentette, hogy tbbet nem rekmoznak ilyen termkeket televzis csatornikon, Knban pedig a kt legnagyobb e-kereskedelmi oldal, and Alibaba s a JD.com is eltvoltotta a kszlkeket a knlatbl. Nemrg pedig az amerikai ruhzlnc, a Walmart is jelezte, hogy tbb nem rulnak e-cigarettkat s tartozkokat a boltjaikban.

A Juul mindemellett arra is szmthat, hogy polgri peres eljrsok sorozata indul ellene a jvben. Ennek a kezdett jelezheti a 25 ves John McFaull gye, aki Kentucky llamban perelte be az e-cigarettagyrtt, mivel szerinte a Juul nem tjkoztatta megfelelen a vevket a termk nikotintartalmrl, and erre figyelmeztet psekelkeratl vek ta piacon van.

A vd kitr arra is, hogy a Juul agresszven rekmozta a termket a fiatalok szmra a kzssgi mdia – oldalakon azt sugallva, hogy az e-cigi trendi, szexi s a "mensggel" azonos.


Source link