Wednesday , November 13 2019
Home / norway / Blir jorda overvåket av utenomjordiske speidere?

Blir jorda overvåket av utenomjordiske speidere?De er nesten ikke utforsket, til tross for at de er så nær.

Såkalte co-orbital objects er et knippe asteroider som følger jordas bane rundt sola. Om du ser bort fra månen, kommer disse følgesvennene mye nærmere jorda enn noe annet himmellegeme.

Likevel har altså få forskere hatt noe videre interesse for dem, utover å kartlegge banen de følger.

Men det kan være gode grunner til å ta en nærmere titt, skriver astrofysiker James Benford fra Microwave Sciences Inc. and en artikkel som nylig ble publisert and The Astronomical Journal.

Benford har skrevet flere bøker og er i likhet med tvillingbroren Gregory kjent for å ha spenstige ideer om romfart. Og nå spør han altså:

Hva om noen av følgesvennene våre skjuler ubemannede fartøyer fra andre sivilisasjoner?

Les også: Er det ingen der ute?

Utforskere

Ideen om utenomjordiske robot-speidere er ikke ny. Den ble lansert av Ronald Bracewell allerede and 1960.

Tanken er at teknologisk avanserte utenomjordiske ikke ville utforske universet selv, men and stedet sende ut små sonder med kunstig intelligens. Slike utsendinger kunne reise fort og langt, for eksempel for å lete etter liv eller for å holde øye med levende planeter som blir oppdaget.

Harvard-professoren Avi Loeb foreslo nylig at det mystiske objektet Oumuamua som passerte igjennom solsystemet, kan ha vært en sonde fra en annen sivilisasjon.

Les mer: Hva skjer når en Harvard-professor foreslår at solsystemet vårt har blitt besøkt av en romsonde sendt av aliens?

Speideren ville sende informasjon tilbake til modersivilisasjonen. Men en kunstig intelligent sonde ville kanskje også være i stand til å kommunisere med oss, om vi skulle få contact.

Dersom sonden kan reparere seg selv, kan den tenkes å være operativ and lang tid. Kanskje hundreår eller tusenår.

Det perfekte skjulested

Og nå lurer altså James Benford: Er det mulig at en av jordas små følgesvenner skjuler en utenomjordisk utsending som studerer oss i smug? En automatisert observatør som bruker asteroiden som et praktisk anker og skjulested, og kanskje som kilde til nye materialer?

Hvis noen der ute skulle ønske å holde hemmelig øye med oss, ville følgesvennene and hvert fall være det perfekte utkikkstedet.

Benford mener vi bør undersøke dem nøyere. Det kan vi i s fall gjøre både med radio telescope, optiske telescope og radar. Dessuten går det an å besøke interessante følgesvenner – de er jo så nær oss!

Les også: Hva gjør vi dersom forskere ser en super-solstorm på vei mot jorda?

Utenomjordisk arkeologi

Benford mener det er flere grunner til å undersøke asteroidene.

For det første kan vi jo altså finne utenomjordisk teknologi. Enten en operativ probe, eller en levning etter leteaksjoner for uendelig lenge siden.

Hypotetisk sett kan det jo ha dukket opp en speider for tusenvis av år siden. En utsending som til slutt gikk tom for energi, eller som kanskje tilhørte en sivilisasjon som gikk til grunne eller mistet interessen and jorda. I så fall er vi Faktisk over i fagfeltet utenomjordisk arkeologi.

Les også: Hva skal forskerne si hvis de finner intelligent liv and rommet?

For det andre kan vi kanskje få en mulighet til å teste ut kommunikasjon med noe utenomjordisk, under noenlunde trygge forhold.

For hva sier man egentlig til en representativeant fra en annen sivilisasjon ?, Benek spekulerer.

Kanskje vi kunne begynne med å sende sonden et høyoppløst bilde av seg selv, bare for å si: Hei du, vi ser deg!

Under slike forsøk ville vi i det minste ikke trenge å være redd for at kommunikasjonsforsøket skal gjøre ondsinnede aliens oppmerksom på vår eksistens, siden vi kan gå ut ifra at sonden allerede har sladret om at vi er her.

Ingen funn er også spennende

Selv om det skulle vise seg at jordas små følgesvenner ikke er annet enn vanlige asteroider, er undersøkelsene likevel ikke unyttige, argumenterer Benford.

Det er jo også interessant om fremmede sivilisasjoner ikke holder øye med oss.

Jorda har lyst av liv lang vei and millioner av år, og teknologisk avanserte utenomjordiske burde være interessert and å finne ut mer om hva som foregår her. Så hva betyr det and så fall at ingen har kommet for å observere oss?

Og helt til slutt – om Bedford fortsatt ikke har overbevist deg: Selv når vi ser helt bort fra alt som har å gjøre med teknologi og andre sivilisasjoner, hadde det vel vært litt spennende å finne ut mer om våre aller nærmestomm ledsage?

Artikkelen ble først publisert på Forskning.no.

Referans:

James Benford, Looking for Lurkers: Co-orbiters as SETI Observables, The Astronomical Journal, September 2019. Sammendrag.


Source link