Tuesday , February 25 2020
Home / norway / Bloomberg: Danske Bank tilbød gullbarrer til rike russere

Bloomberg: Danske Bank tilbød gullbarrer til rike russereDanske Banks filial and Estland skal aktivt ha tilbudt sine utenlandske kunder å bytte penger mot gull, ifølge Bloomberg.

Det skal være interne dokumenter fra Danske Bank fra midten av 2012 som avslører at banken markedsførte gullbarrer som en måte opp oppbevare verdier på som både sikret anonymitet og mobilitet med hensyn til flytting av verdiene.

Les flere saker om hvitvaskingsskandalen and Danske Bank:

I dokumentene skal det ha kommet frem at banken ikke ville kreve anti-hvitvaskings-prosedyrer hvis gullet var lagret langsiktig, viser dokumentene. Noen av dokumentene som markedsførte gullbarrer skal ha vært signert av briten Howard Wilkinson, som senere er blitt kjent som varsleren som forsøkte å stoppe Estland-filialen fra ä betjene mistenkelige kunder.

Fra Danske Banks tidligere filial and Estland, som nå er stengt.

Fra Danske Banks tidligere filial and Estland, som nå er stengt.
                          (Photo: Ints Kalnins / Reuters)

Wilkinsons advokat skal ikke ha besvart Bloombergs forespørsel om kommentar til saken. Danske Bank har ikke ønsket å kommentere saken, ifølge Bloomberg.

11 prosent av overskuddet

Den estiske filialens avdeling for utenlandskunder var gjennom flere år en svært lønnsom virksomhet for Danske Bank. I 2011 sto den estiske filialen for 11 prosent av overskuddet til Danske Bank, til tross for at filialen sto for 0.5 prosent av eiendelene. Fra årene 2007 til 2015 ga de utenlandske kundene hos den estiske filialen 1.5 milliarder danske kroner, tilsvarende and underkant av 2 milliarder norske kroner.

Danske Banks filial and Estland har siden 2017 stått i sentrum for en av verdens største hvitvaskingssaker. Hittil viser en advokatgranskning av saken at rundt 2000 milliarder kroner ble kanalisert gjennom banken and årene 2007-2015, av utenlandske kunder and stor grad fra tidligere sovjetstater som Russland og Aserbajdsjan.

I advokatgranskningen som ble fremlagt and september 2018 ble det det nevnt flere ulike tjenester Danske Bank tilbød de utenlandske kundene fra sin estiske filial. Gullbarrer ble ikke nevnt and rapporten.

Siktet

Bare uker etter rapportfremleggelsen, etter nye meldinger om undersøkelser fra danske myndigheter, gikk den norske toppsjefen Thomas Borgen av. Han er i dag blant en rekke tidligere Danske Bank-topper som har status som siktet i etterforskningen av SØIK, som tilsvarer norske Økokrim.

Også Danske Bank er for tiden under etterforskning and flere land: I tillegg til at banken er siktet for brudd på hvitvaskingsregler and Danmark, etterforskes den i USA, Estland og Frankrike. Banken har satt av store summer til bøter for brudd på hvitvaskingsregler. I tillegg er banken saksøkt av en lang rekke investorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og / eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved pavement av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for pavement av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Source link