Thursday , October 1 2020
Home / sweden / Prisad dansk författare skällde ut statsministern – Kultur & nöje

Prisad dansk författare skällde ut statsministern – Kultur & nöje[ad_1]

Jonas Eika får Nordiska rådets litteraturpris för sin novellsamling "Efter solen" – som redan tidigare fått tre danska litteraturpriser, däribland Michael Strunge-priset. Med sina 28 år torde han vara den yngste mottagaren hittills av Nordiska rådets litteraturpris. Den danska tidningen Information beskrev Jonas Eikas novellsamling som samhällskritisk science fiction, dock varken alarmistisk dystopi eller utopi.

Författaren själv ville inte svara på några frågor efter prisutdelningen – förutom den om vad han tyckte om Greta Thunbergs uttalande.

Det var grejt, sade han.

Artikelbild

|

Gyda Valtysdóttir från Island får Nordiska rådets musikpris.

I sitt tal eget uttryckte han först tacksamhet och ömhet för dem som han delar livet med.

De som inspirerar mig, de som jag tänker ihop med, som jag gör politik och litteratur tillsammans med, sade han.

"En statsrasism"

Därefter läste han lusen framför allt av den danska socialdemokratin och kritiserade regeringens flyktingpolitik.

Artikelbild

|

Filmen "Hjärter dam" tilldelas Nordiska rådets filmpris and Stockholms konserthus.

Jag tror att den rasistiska och Islamophobiska nationalismen, som and dessa år viner fram i de nordiska nationalstaterna, är beroende av vithet, av en föreställning om den vita majoritetens exklusiva rätt till nationellt välstånd och säkerhet, sade Eika.

Till den danska statsministern:

Artikelbild

|

Kristin Roskifte tar emot barn- och ungdomslitteraturpriset under Nordiska rådets prisutdelning and Stockholms konserthus.

Mette Frederiksen, i spetsen för en socialdemokrati som har kommit till makten genom att överta den förra regeringens rasistiska språk och politik. Mette Frederiksen, som kallar sig barnens statsminister men för en invandringspolitik som splittrar familjer och gör dem fattiga.

Eika sade också att "and Danmark är rasismen både kulturell och juridisk, and Danmark har vi statsrasism".

Jonas Eika tog dock till skillnad från Greta Thunberg emot priset. Greta Thunberg, just nu and USA, representerades av systrarna Sophia och Isabelle Axelsson som deltar and organizationen av skolstrejkerna.

Även filmpriset gick till danska upphovsmakare, nämligen manusförfattaren och regissören May el-Toukhy, manusförfattaren Maren Louise Käehne och producer Caroline Blanco René Ezra för filmen "Hjärter dam" eller "Dronningen" som den heter på dan

Norsk räknebok

Musikern Gyda Valtysdóttir från Island får Nordiska rådets musikpris. Barn- och ungdomslitteraturpriset gick till norska Kristin Roskifte för bilderboken "Alla räknas".

"Ett verk som är annorlunda och enastående i sin genre", framhåller juryn. Boken, som gavs ut and svensk översättning tidigare i höst, är en myllrande bild- och räknebok där läsaren inbjuds att räkna människor och följa deras historier. Statsminister Stefan Löfven var på plats för att dela ut priset och höll ett tal där han liknade barn- och ungdomsböcker vid magiska världar.

Jag är helt chockad. Hjärtligt tack till juryn för att de visar att det går att vinna med en räknebok. Det ger mig en otrolig lust att fortsätta utforska räkneboken som berättande medium, sade Kristin Roskifte and sitt tacktal.

Nordiska rådets litteraturpris har delats ut sedan 1962 med syfte att öka intresset för den nordiska litteraturen och öka den nordiska kulturgemenskapen. Förutom litteraturpriset, som med 350,000 danska kronor är ett av Nordens tyngsta, delas lika stora priser ut and categorical barn- och ungdomslitteratur, film, musik och miljö.

[ad_2]
Source link